Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016


Αρ.Πρωτοκ. 01/2016 , 1/02/2016

     


     ΣΥΝΔΕ
               ΣΥΛΛΟΓΟΣ Β.ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
           ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ                    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΟΣΙΟΥ
           http://www.syndeattikis.gr/
           http://synde2014.blogspot.gr/
           http://syndemakthra.blogspot.gr
           http://synde-kritis.webnode.gr/




ΠΡΟΣ:
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΠΕΔΥ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση των ΣΥ.Ν.ΔΕ στην ανακοίνωση της Ε.Ν.Ε»
Εξεδόθη ανακοίνωση της Ενώσεως Νοσηλευτών Ελλάδας με όλα τα εμβλήματα και τα διαγράμματα, ώστε να προσδοθεί ανύπαρκτο κύρος στο παντελώς αβαθές περιεχομενό της.
Η λογική των οφιτσίων και των προνομιακών σχέσεων και θέσεων σε πλήρη εκδίπλωση.
Στόχος η πρόκληση σύγχυσης και φόβου σε μας τους (ας το αποδεχθούν επιτέλους) ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΕ προκειμένου να μην επιδιώξουμε την αναβάθμισή μας.
Δείτε λοιπόν τα περίφημα νομικά σοφίσματα της Ε.Ν.Ε που όπου θέλει θυμάται ότι είναι ΝΠΔΔ και που δεν θυμάται ότι δεν επιτρέπεται να υποκαθιστά αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Συγκεκριμένα:
Λ-ΕΝΕ: «Στη χώρα μας ο επαγγελματικός τίτλος του νοσηλευτή και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα απονέμονται εδώ και δεκαετίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως αυτά προσδιορίζονται στις διατάξεις 5 του Νόμου 1579/1985. Υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των προσώπων αυτών δεν συγκαταλέγονται απόφοιτοι σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδεσης»
ΞΕΧΝΟΥΝ ή δεν γνωρίζουν ότι: Όταν ένας νόμος είναι αντίθετος με Ευρωπαϊκή Οδηγία που ενσωματώθηκε (ρητά όπως εν προκειμένω ή σιωπηρά λόγω παρόδου πενταετίας), ΤΟΤΕ υπερισχύει η Ευρωπαϊκή Οδηγία.
ΞΕΧΝΟΥΝ ή δεν ξέρουν ότι, η προαναφερθείσα διάταξη του ν. 1579/1985 συγκρουόμενη με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, είναι πλέον ΑΝΙΣΧΥΡΗ και κατά συνέπεια ο επαγγελματικός τίτλος του «Νοσηλευτή» και τα «αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα» απονέμονται και στους «Νοσηλευτές ΔΕ» ή αν επιμένουν ότι ισχύει (πράγμα που και εμείς υποστηρίζουμε) ΤΟΤΕ (σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία) η χώρα μας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των « ΔΕ Β. Νοσηλευτών» με τη διαδικασία, τις διευκολύνσεις και το συντετμημένο χρόνο που λέει η Οδηγία.
Ας διαλέξουν τι θέλουν!!!
Λ-ΕΝΕ ότι το Συμβούλιο της επικρατείας «σε κάθε αφορμή κάνει ρητή μνεία και επίκληση των ως άνω διατάξεων, προκειμένου να αποτρέψει την αναγόρευση σε νοσηλευτές, όσων δεν διαθέτουν τα ανάλογα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα»
ΞΕΧΝΟΥΝ  ή δεν ξέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας επεξεργάσθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διαταγματος (38/2010) που ενσωμάτωσε την Ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/ΕΚ και στα σχετικά πρακτικά αναφέρει ότι, τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται σε νοσηλευτές τρίτων χωρών (χωρών προελεύσεως) που πληρούν τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (10ετή βασική εκπαίδευση και τριετείς νοσηλευτικές σπουδές ή 4.600 ώρες κατά την ανωτέρω διάκριση) ώστε να ασκούν τη Νοσηλευτική, αυτοτελώς στην Ελλάδα, αυτομάτως συνεπάγονται το δικαίωμα των Ελλήνων Νοσηλευτών που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις να ασκούν την Νοσηλευτική αυτοτελώς στην χώρα τους και εάν υπολειπονται σε κάτι πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα συμπληρώσεως.
Ας απαντήσουν λοιπόν με το τι λέει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι πρίν την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Ας αφήσουν τα τεχνάσματα. Δεν είναι Ένωση Νοσηλευτικών Τεχνασμάτων!!!!
Λ-ΕΝΕ: «Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας στηρίζεται σε μιά θεμελιώδη διάκριση μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εκπαίδευσης στην κορυφή των οποίων ανευρίσκεται προφανώς η ανώτατη εκπαίδευση με τους δύο παράλληλους τομείς ήτοι τον πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό τομέα»
ΛΕΜΕ: Δεν αρμοζει σε νοσηλευτές η προκρούστια τακτική. Δεν μπορεί όπου τους βολεύει η διάκριση να την ακολουθούν και όπου δεν τους βολεύει να την εξαφανίζουν. Μιλούν ότι τα Α.Τ.Ε.Ι (πρώην ΤΕΙ και πρώην ΚΑΤΕΕ) είναι «παράλληλος» τομέας του «Πανεπιστημιακού» επειδή βολεύει τους προκαθήμενουςαποφοίτους ΤΕΙ, ενώ το αληθές είναι ότι ναι μεν είναι παράλληλοι οι «τομείς αυτοί», αλλά «διαφορετικής επιστημονικής αξιολόγησης» με καταφανώς διαφορετικά «προσόντα», «κριτήρια», «επαγγελματικά δικαιώματα» και «επιστημονική ανέλιξη».
Εμείς πολεμάμε για την εκπαιδευτικη μας αναβάθμιση ενώ ΑΥΤΟΙ την αφαιρούν, την οικειοποιούνται παρανόμως και τεχνηέντως με τη λογική ότι αυτοί (ΤΕ) μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ΠΕ (αφού προκαλούν σύγχυση ανάμεσα στην εκπαιδευτική διαβάθμιση των σπουδών και στην επιστημονική αξιολόγηση των πτυχίων), ενώ οι πτυχιούχοι ΔΕ δεν μπορούν να έχουν τίποτα!!!!
Ενώ δέχονται ότι «ΤΕ» και «ΠΕ»  είναι ακριβώς το ίδιο από απόψεως επαγγελματικών προσόντων κ.ο.κ επειδή λέει ανήκουν όλοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γιατί δέχονται τους αποφοίτους Γυμνασίου και τους αποφοίτους Λυκείου στην ίδια κατηγορία των ΔΕ;;
Τα καλά και συμφέροντα στις θέσεις υμών κύριοι της ΕΝΕ;;;
Λ-ΕΝΕ: «η επικαλούμενη κοινοτική οδηγία αφενός μεν ρυθμίζει το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε, μέσω του θεσμού της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, αφετέρου αφορά τους λεγόμενους «νοσοκόμους γενικής περίθαλψης» μεταξύ των οποίων ουδόλως συγκαταλέγονται οι βοηθοί νοσηλευτών της κατηγορίας ΔΕ»
ΛΕΜΕ: «Νοσοκόμος Γενικής Περίθαλψης» είναι αυτός πού έχει τελειώσει βασική γενική εκπαίδευση τουλάχιστον 10 ετών και τριετείς νοσηλευτικές σπουδές ή βασική εκπαίδευση 10 ετών και 4.600 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εξάσκησης κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο να έχει τελειώσει κάποιος ΑΤΕΙ ή ΑΕΙ για να είναι «Νοσηλευτής»
Λ-ΕΝΕ: ότι «η εξομοίωση υπαλλήλων διαφορετικών κατηγοριών, διαφορετικών τυπικών προσόντων, διαφορετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων και διαφορετικού επαγγελματικού τίτλου προσκρούει βάναυσα στη συνταγματική αρχή της ισότητας»
ΛΕΜΕ ότι το Σύνταγμα δεν απονέμει εργασιακά δικαιώματα. Καλεί τον κοινό νομοθέτη να εξειδικεύσει το περίφημο (γιατί το ξεχνούν άραγε;) αρθρ. 4 του Συντάγματος στις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με το οποίο κάθε εργοδότης (ασχέτως αν είναι Δημόσιο ή  Ιδιώτης) υποχρεούται σε ίση αμοιβή για ίση εργασία, ασχέτως τυπικών προσόντων. Η Διάκριση είναι επιτρεπτή ΜΟΝΟΝ όταν κάνουν διαφορετική δουλειά και ανταποκρινόμενη στην διαφορετικότητα των εκπαιδευτικών προσόντων. Εν προκειμένω ποιά αραγε διαφορετική δουλειά κάνουν οι θεωρούμενοι ως «νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ»;;;
Λ-ΕΝΕ ότι είναι «ψευδής η παραδοχή ότι τόσο οι «Νοσηλευτές», όσο και οι «Βοηθοί αυτών» εκτελούν τις ίδιες ακριβώς εργασίες και τα ίδια υπηρεσιακά καθήκοντα...» και ότι  «υπάρχει παρανόηση ή άλλως μια σκόπιμη παρερμηνεία των διατάξεων του ΠΔ 210/2001 σύμφωνα με τις οποίες ο «Βοηθός Νοσηλευτών» (sic!!!) δύναται να εκτελεί πράξεις που του αναθέτει ο Νοσηλευτήςαπόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και ότι «σε περίπτωση που ένας βοηθός εκτελεί ένα νοσηλευτικό καθήκον, η εκτέλεση του εν λόγω καθήκοντος δεν γίνεται αυτοβούλως , αλλά μόνον κατόπιν ανάθεσης από τον Νοσηλευτή που φέρει και ακεραία την ευθύνη για την ορθή και ασφαλή εκτέλεση»
ΛΕΜΕ ότι το συγκεκριμένο ψεύδος τους είναι τόσο πρόδηλο και καταφανές που αν το συνεχίσουν θα γελούν και οι σύριγγες. Όλοι γνωρίζουν τι εργασίες, κάνουν οι «Β.Νοσηλευτες» κατά πόσο τις «κάνουν υπό την καθοδήγηση των Νοσηλευτών».  Ίσως να τους δώσουμε τα προγράμματα προσωπικού και μόνον να τα διαβάσουν και θα καταλάβουν.
Λ-ΕΝΕ ότι για μετάταξη σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας ότι «η ακολουθούμενη νομική διαδικασία είναι ανέφικτη και ουτοπική» και μιλούν για «νομική μεθόδευση που βρίθει ερμηνευτικών αλμάτων και νοηματικών κενών, ενώ εκλαμβάνει ως δεδομένα μη ισχύοντα ή ανακριβή πραγματικά περιστατικά»
ΛΕΜΕ: Αν είναι έτσι γιατί θορυβήθηκαν; Γιτί ανησυχούν αφού κατά την άποψή τους η προσπάθεια μας είναι ανέφικτη; Αν είναι έτσι τότε εμείς θα χάσουμε και εκείνοι θα χαρούν.
Όμως γιατί οι περίφημοι «νομικοί της εντεταλμένης σκέψης» της Ε.Ν.Ε δεν μας εξηγούν ποια είναι τα «ερμηνευτικά άλματα» και τα «νοηματικά κενά»;
Δεν απευθύνονται σε ανοϊκούς. Μπορούμε να καταλάβουμε αν ο συντάκτης της ανακοίνωσης, μας τα πεί. Εκτός αν δεν τα ξερει ούτε ο ίδιος και απλά επαναλαμβάνει φρασούλες νομικών κειμένων που του έκαναν εντύπωση και τις χρησιμοποιεί.
Καιρός, οι κύριοι της Ε.Ν.Ε να κατανοήσουν ότι ο νομοθέτης δεν δημιούργησε το ΝΠΔΔ το οποίο «διακονούν» για να το έχουν λάφυρο και όπλο εναντίον όλων των άλλων εργαζομένων, απλά και μόνον προς διασφάλιση του δικού τους περίγυρου.
Μόνοι τους, δυστυχώς, πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται, αλλά κάνουν και κακό στο κοινό νοσηλευτικό «δένδρο» Ας το καταλάβουν επιτέλους!


ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΕ
ΑΤΤΙΚΗΣ -  ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
6Ης ΥΠΕ

 ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου